dimecres, 28 de gener del 2015

LES RELACIONS ENTRE COMPANYS/ES O AMICS/ES A L'ESCOLA. CONFLICTES?




QUÈ PUC FER SI PEGUEN AL MEU FILL O FILLA A L'ESCOLA?

L'escola, sense cap mena de dubte, és l'espai on el nen es troba i conviu moltes hores amb un nombre més gran de persones de la seva edat. És com un laboratori on experimenten diàriament amb altres companys de la seva edat i, com és natural, es produeixen conflictes.

Les relacions entre alumnes representen un enriquiment tan o més valuós que els coneixements acadèmics que puguin adquirir a l'escola. Els nens i les nenes que avui van a l'escola demà no hauran de demostrar únicament uns coneixements, sinó que s'hauran de relacionar amb els seus companys de feina, els veïns de l'escala, els botiguers...
 



Una manera que tenen els pares i mares de fer un seguiment de les relacions que tenen a l'escola és convidant algun amic/a dels seus fills/es a jugar a casa, un lloc ideal. Penseu que a l'escola han de compartir el joc i l'espai i el temps són limitats. És bo que convideu un amic/a a passar la tarda de dissabte o ,fins i tot, el cap de setmana!





Però en les relacions no tot són flors i violes i els nostres fills/es poden tenir problemes. Quan us explica un conflicte heu d'escoltar-lo pensant que per ell és alguna cosa important. Hem d'ajudar-lo a analitzar la situació fent-li preguntes com ara: Amb qui t'has barallat? Tu que li havies dit o fet abans de la baralla? I després?... Sovint aquestes preguntes poden donar eines per resoldre futurs problemes. No us mostreu alarmats des de l'inici, penseu que per als vostres fills sou punts de referència i si veuen que us preocupeu pensaran que la seva situació és greu. Recordeu que al pati estan sempre acompanyats d'adults i hi ha coses que no els poden passar per alt.





Si el mateix conflicte perdura en el temps i veieu que no està en vies de solució podeu adreçar una nota al mestre per demanar el seu parer. A vegades, sense mala intenció, els nens expliquen a casa la "seva versió" i és bo sentir l'opinió del/la mestre/a, que és un adult experimentat i neutral davant del conflicte. Probablement ja haurà parlat amb els nens en alguna ocasió o podrà fer-ho a partir del vostre avís. Confieu que ell parlarà amb els implicats i en farà un seguiment.





No vulgueu resoldre el problema trucant a casa del nen "agressor" o parlant directament amb ell o els seus pares. És probable que no conegueu suficientment l'altre nen/a i, a més, els pares i mares d'ambdós nens sou una part implicada i, si no us coneixeu suficientment entre vosaltres, és possible que es generi un conflicte més seriós! Deixeu el tema en mans del/la mestre/a!



Font: Familiaforum.net, parla l'expert: Jordi Alonso Callejo




Us recordem que aquest DISSABTE DIA 7 hi ha la XII TROBADA I MOSTRA DE GEGANTONS INFANTILS I D’ESCOLES DE BARCELONA! Per a més informació feu clic AQUÍ.